Tuesday, April 22, 2014

Kerékpár - ülés / nyereg kérdés



A férfiak ülőcsontja 118 mm-re a nőké 130 mm-re van egymástól, bicikliváz geometria szerint megkülönböztetnek országúti, mtb, trekking, city és cruiser bringákat, bringázó stílus szerint tekerhetünk „sport”, „athletic”, „moderate”, vagy „relaxed” stílusokban, különböző testartásokkal, melyektől függően a bicikliző gerincének a vizszintessel bezárt szöge lehet 15, 30, 60 vagy 90 fokos. A különböző kerékpárfajtáktól illetve beállításoktól függően máshogy oszlik meg a testsúly a három érintkezési pont, a láb, kéz és ülep között. Mindezek függvényében történik a nyeregválasztás.


Ezért mondható el hogy, nincs olyan ülés, ami mindenkinek megfelelő lenne, sőt ugyanannak a személynek is más-más nyereg illik különféle felépítésű kerékpárokhoz, hiszen mások a feltámaszkodási pontok is!

Fontos tudnivaló, hogy a kerékpárülés általában nem arra való, hogy „ücsörögjünk” rajta. Alapvető tévhit, hogy annál kényelmesebb egy ülés, minél puhább és nagyobb! Ez legfeljebb rövidtávon – mint pl. fagyizás, bevásárlás, stb. - lehet igaz, és ez is csak bizonyos kerékpárok esetében.

A helyes magasság beállítás esetén az ülés sokkal inkább támasztéka a törzsünknek, míg a tömegünk a pedálokon keresztül a hajtóműre, valamint karjainkon keresztül a kormányra nehezedik. A nyereg megfelelő ellenpontjain az ülőcsontjainknak kell hogy nyugodjanak, azon átvéve a test terhelését – éppen ezért sokkal helyesebb az "ülés" helyett a "nyereg" kifejezés.


Elvárás, a nyergekkel szemben, hogy hosszabb távon se dörzsöljék ki a combunk belső oldalát. Továbbá a hölgyeknek -  a szélesebb medencéjük miatt  -  rövidebb és szélesebb kialakítású nyergek a megfelelőbbek. A legtöbb kerékpáros túl alacsony nyereggel hajt, térdük túlságosan behajlik a pedálfordulat során. Ez hosszútávon fárasztó, és térdsérülést okozhat. A régi kerékpároknál olyan alacsony volt a középcsapágy, hogy megálláskor általában le lehetett tenni az egyik lábat megfelelő nyeregmagasság mellett is. Manapság akár 5-8 centiméterrel magasabbak a középcsapágyak, így alig van olyan ember, aki ezt a mutatványt egy mountain bike-kal meg tudná csinálni. Ha mégis, akkor ez biztos jele annak, hogy a nyereg túl alacsonyra van állítva.


A túl alacsony nyeregállásnál sokkal nehezebb a lábakra helyezni a testsúly egy részét, így több jut a nyeregre, és ez magában is okozhat altáji fájdalmakat. Bizonyos szakágak esetében viszont a biztonságos lábletétel, illetve az alacsony súlypont fontosabb, mint a hajtáshatékonyság, így ott az alábbi útmutatás nem vehető át egy az egyben! Az emberi láb akkor tudja a legnagyobb erőt kifejteni, ha a mozgás során majdnem kiegyenesedik.


Forrásanyagok:






2014.apr.23
Szekler-Teker.

No comments:

Post a Comment