Friday, March 20, 2015

A kerékpározás hét előnye

A városi kerékpározás…
1.   szórakoztató és rugalmas
A kerékpározást újra és újra az elmúlt kétszáz év legnépszerűbb találmányának választják. Kerékpározni egész egyszerűen nagyon jó mulatság. A kerékpározás olyan szabadságérzetet ad, amit egy autóban ülve soha nem tapasztalhatunk meg. A kerékpározás nagyobb szabadságot ad az útvonalválasztás tekintetében is. Kerékpárral olyan keskeny utakon, ösvényeken és rövidítéseken lehet haladni, amely autóval nem lehetséges.
2.   javítja az életminőséget
A kerékpározás élhetőbbé teszi a városi területeket. Képessé teszi az embereket arra, hogy észrevegyék a városi környezetet, és interakcióba lépjenek vele. Segít abban is, hogy az ember jobban otthon érezze magát, és pozitívan befolyásolja a közösségi szellemet. Bizonyos helyeken, főleg bajnok városokban (ld. 1.5 fejezet), kerékpárral járni nem egyszerűen a közlekedés egyik formája, hanem egy bizonyos életstílus kifejezése is.
A mozgás szabadságát, a függetlenséget és a szórakozást reprezentálja. Mindenki kerékpározik, így a kerékpározás szociálisan egyenlősít. Legyen gazdag vagy szegény, idős vagy gyerek, bárki élvezheti a kerékpározást.
Manapság a városi életkörülményekre komoly hatással van a gépjárműforgalom által keltett zaj. Az EU SILENCE projektjének (http://www.silence-ip.org/site/) keretében készített felmérés szerint a közúti gépjárműforgalom Európa legjelentősebb zajforrása. A WHO állítása szerint minden harmadik EU-s állampolgár komolyan zavaró gépjátműforgalmi zajnak van kitéve, és az EU lakosságának egynyolcada egészségtelen szintű zajban él (WHO 2003). A folyamatos zaj olyan egészségügyi problémákhoz vezet, mint a rossz alvás, a stressz és a magas vérnyomás. A jobb kerékpározási körülmények arra bátorítják az embereket, hogy a rövid autós utakat “halkabb” közlekedési formákra, gyaloglásra és kerékpározásra cseréljék.
3.   költséghatékony
A közlekedés és az utazás időtartamának költsége: az EU-ban a közlekedés költségei 2005-ben egy háztartás átlagos költségeinek 13%-át tették ki. Az üzemanyagárak alakulásának trendjét elnézve ez az arány a jövőben növekedni fog. Bár nem spórolja meg az autótulajdonlás teljes költségeit, a rövidebb – autóva megtett – utazások kerékpározásra cserélése így is jelentős megtakarítást eredményez az üzemanyag, a parkolás, az úthasználati díjak és a karbantartás tekintetében. Az utazási idő költségét is bele kell számítani a közlekedés költségeibe: az Egyesült Királyságbeli számítások szerint mintegy 90 euró heti megtakarítást jelenthet egy fejenként annak, aki autóját a parkolóban hagyja.
Sok túlzsúfolt városban a kerékpározás a közlekedés leggyorsabb módja. Bizonyos európai városokban a közlekedés átlagos sebessége alacsonyabb, mint száz évvel ezelőtt! Még egy átlagos erőnlétű kerékpárral közlekedő lakos is könnyedén hagyhatja le az autókat, buszokat és villamosokat. Kerékpárral parkolóhelyeket sem kell keresni, rendszerint az úti cél közvetlen közelében lehet parkolni.
117.ábra: Különbözo közlekedési módok utazási ideje a megtett távolság függvényében(Urbanczyk 2010)

Az utazási idő értéke (Value of Travel Time, VVT) a közlekedéssel töltött idő költségét jelenti, beleértve a várakozást és a valódi utazást. Az utazási idő, különösen túlzsúfolt utak esetén, az utazás egyik legmagasabb költsége. Az utazási időn való megtakarítás értéke (Value of Travel Time Savings, VVTS) az alacsonyabb utazási idővel járó hasznot jelenti. Ha az utazási időt háztól házig mérjük, a kerékpározás városi környezetben általában öt kilométeres távolságig gyorsabb bármely más közlekedési módnál. A 94. Ábra egy összehasonlító táblázat a kerékpár és a többi közlekedési eszköz között a gyorsaság tekintetében.
A kerékpározás és az autóhasználat externális költségei: az externális költségek a közlekedés olyan hatásai, melyeket pénzügyileg negatívnak ítélünk meg, ám nem az egyéni felhasználó állja őket. Ezek közé tartozik többek között az infrastruktúraépítés és –fenntartás, a károsanyag-kibocsátás, a hangszennyezés, a zsúfoltság, a területhasználat hatásai, a stressz és a közlekedési balesetek költségei.
Amikor a balesetekből eredő költségek externális költségeit akarjuk megvizsgálni, jó mérő eszköz annak mértéke, hogy mekkora veszélyt jelent egy úthasználó a másikra nézve: ez azt mutatja, hogy a kerékpárral közlekedő viszonylag sebezhető (védtelen), de ártalmatlan. Így aztán a közúti balesetekből származó externális költségeknek csak egy elhanyagolható része köthető a kerékpárral közlekedőkhöz.
A kerékpározás más externális költségei, mint például az önálló kerékpárforgalmi létesítmények vagy a kerékpárosbarát infrastruktúrafejlesztés költsége (személyre lebontva, fajlagosan) alacsony (az önálló kerékpárforgalmi létesítmények kapacitása nagyobb, hiszen adott keresztmetszeten több személyt tudnak kiszolgálni, mint amennyien azonos keresztmetszeten autóval át tudnának haladni). A kerékpározás nem generál károsanyagkibocsátásból származó költséget.
Kerékpározás és kiskereskedelem: A legtöbb városi vásárlási célú úticél gyalog vagy kerékpárral könnyen elérhető távolságba esik. Bár a kerékpárral az autóhoz képest kevesebbet lehet elszállítani egy-egy vásárlás során, ezzel szemben a kerékpárral közlekedők gyakrabban járnak vásárolni. Elemzések igazolják, hogy az egy kerékpáros vásárlóra jutó kereskedelmi forgalom összességében magasabb, mint az egy autos vásárlóra jutó.
Ebben az értelemben a kutatások szerint a több kerékpárral közlekedő megjelenését szolgáló intézkedésekbe való befektetés pénzügyileg megtérül. Egy koppenhágai kutatás szerint minden kerékpárral megtett kilométer egy dollár megtakarítást jelent az egészségügyi költségekben. A Cycling England minisztériumi intézmény a kerékpárosbarát beavatkozásokat (Bike IT, kerékpáros oktatások, londoni kerékpárforgalmi hálózat stb.) vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy mind az infrastrukturális, mind a népszerűsítő intézkedésekbe való befektetés megtérül. A tanulmány szerint, ha egy intézkedés a kerékpárral megtett utak számának növekedéséhez vezet, az mind a környezetszennyezéssel kapcsolatos, mind az egészségügyi költségeket csökkenti. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy minden kerékpáros befektetés nagy megtérüléssel jár, de az új kerékpáros forgalmat generáló projektek relatíve nagy értéktermelése arra utal, hogy ez egy fontos lehetőség olyan befektetésekre, amelyek idővel több, mint rentábilisak lesznek. (Cycling England 2007)
1.   egészséges
A WHO szerint a dohányzás után a fizikai inaktivitás a legnagyobb egészségügyi kockázat. Az ipari társadalmakban ez a halálozások és számos betegség legfőbb oka. Az inaktivitás a munkából való hiányzás miatt további költségekkel is jár. A kerékpározás növeli a fittséget, amely cserébe jobban megvéd minket az apróbb betegségektől. Jót tesz a szívnek, a véráramlásnak és az immunrendszernek. A jobb erőnlét kevesebb fájdalomhoz, job testtartáshoz és jobb életminőséghez vezet – ezek mind csökkentik az egészségügyi költségeket.
A kerékpározás alacsony intenzitású (aerob) mozgás, ezért remek módja a fogyásnak. Mivel a kerékpározást bevásárlással és munkába járással is lehet kombinálni, így elfoglalt emberek számára is jó mód a testgyakorlásra. A nyugati társadalmakban az elhízás már-már népbetegséggé kezd válni – a kerékpározás kulcsszerepet játszhat abban, hogy a népességet formában tartsuk.
Általánosan ismert tény, hogy a fizikai aktivitás jót tesz a mentális egészségnek; az agyban ilyenkor zajló kémiai folyamatok javítják a kedélyt. Másfelől az ülő életmód növeli a depresszió kockázatát, amely viszont tovább fokozza magát az inaktív életmódot. A kerékpározás tehát mind a test, mint a szellem egészségének jót tesz.
A kerékpározásban az egyik legjobb dolog az, hogy nem kell különösebb erőnlét hozzá, ugyanakkor bármilyen sebességgel teker az ember, mindig tudhatja, hogy üzemanyag helyett kalóriát éget. Ha az ember irodában vagy egy stresszes munkahelyen dolgozik, a kerékpározás és az ahhoz hasonló gyakorlatok jó módját jelentik a stressz levezetésének.
2.   biztonságos
Azokban a városokban, ahol kevés a kerékpárral közlekedő, gyakran azt hiszik, hogy a kerékpározás veszélyes. A sisak, a láthatósági mellény és más “riasztó” felszerelések a kockázat érzetét keltik. Mindez persze nem alapul tényeken. Bár a gyalog és kerékpárral közlekedők sebezhetőbbek, mint azok, akik autóban ülnek, valójában többen halnak meg a fizikai inaktivitástól, mint ahányan kerékpáros balesetben. Ausztriában 2003-ban 56-an haltak meg kerékpáros balesetben, míg körülbelül 6500-an a fizikai inaktivitásukból kifolyólag.
A kerékpározás önmagában nem veszélyes tevékenység. Bizonyos helyzetek veszélyesekké válhatnak, ha adott esetben a kerékpárral közlekedő és a többi úthasználó nem tiszteli egymást, ha áthágják a szabályokat, vagy valaki hibát követ el. De ezek a szituációk – és így a biztonság – befolyásolhatóak, elsősorban megfelelő infrastruktúra létrehozásával és a közlekedési szabályok betartásával/betartatásával, de a különböző csoportoknak való célzott üzenetek eljuttatásával, szemléletformálással is.
Sokan úgy gondolják, hogy a kerékpáros forgalom növekedése a balesetek számát is növeli. Ezzel szemben tanulmányok igazolják, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. A dániai Odensében például 1996/1997 és 2002 között 20%-kal nőtt a kerékpáros forgalom. Ugyanebben az időszakban a kerékpárral közlekedőkkel történt balesetek száma 20%-kal csökkent. Minél nagyobb a kerékpárral közlekedők aránya egy-egy városban, annál alacsonyabb lesz a baleseti ráta. (119. ábra) Az is fontos szempont, hogy a kerékpáros forgalom növekedésével a többi úthasználó is jobban megszokja és tekintettel lesz a kerékpárral közlekedőkre. Ahogy egyre több „autós” is elkezdi használni a kerékpárt, úgy jönnek rá arra, hogy a vezetési stílusuk hogyan hat a kerékpárral közlekedőkre.
 
119.ábra: Kerékpáros forgalom és baleseti ráta kapcsolata (Forrás: ECF 2011)
1.   része az európai városi hagyományoknak
Az európai város egyedülálló dolog. Jellemzően tömöt szerkezetű: a lakás, a munka és a szabadidős tevékenységek egymás szomszédságában oldhatók meg. A sűrű települések európai történelmi paradigmája tökéletesen alkalmas a gyaloglásra és a kerékpározásra. Erősen támogatja az utazásigény csökkentését, és így az egyéni motorizált közlekedés csökkentését is.
A kerékpár Európában a XX. század közepén a tömeges közlekedés első eszköze volt. Különösen a második világháború előtt és után a napi közlekedés általánosan használt és megfizethető eszköze volt.
Az 1960-as évek agglomerációépítő folyamata, amely alacsony népsűrűséggel és a fejlesztések decentralizálásával járt, megnövelte az autótulajdonosok számát. Az autóvezetés vált a közlekedés domináns módjává. A nagy távolságok elvették a gyaloglás és a kerékpározás vonzerejét, nőtt az egyéni motorizált közlekedéstől való függés, és mindez a városi kultúra gyors visszaeséséhez vezetett. Egyfelől ez a trend még mindig nem tört meg, másfelől viszont az 1990-es évektől kezdve különböző tervezési paradigmák születtek arra, hogy a “kis távolságokkal rendelkező város” legyőzze mindezt.
Emellett egy reurbanizációs folyamatnak is tanúi lehetünk számos európai városban, amely azt mutatja, hogy sokan szeretnének inkább városban lakni. Ez adja a lehetőséget arra, hogy újraformáljuk a kerékpárnak, mint a városi közlekedés kulcsszereplőjének a helyét.
Napjainkban három folyamat növeli a városi életmód iránti igényt:
o demográfiai változás: az idősödő populáció számára fontosak a kis távolságok és
azok a szolgáltatások, amelyek kizárólag városokban találhatóak meg;
o városi életstílusok iránti igény növekedése;
o a háztartások méretének csökkenése.
Az európai városokban kevés a hely, ezért térbelileg hatékony közlekedési rendszerre van szükség. A kerékpározás különösen rövid távolságokon gyors, kis helyigényű, mozgás közben és leparkolva is. A kerékpárosbarát infrastruktúra jól illeszkedik a sűrűn lakott vagy történelmi városrészekhez is és nem feltétlenül igényel nagyvolumenű beavatkozásokat és befektetéseket a városi térben.
2.   javítja a környezetünket.
Míg a klímaváltozás és a kőolajkészletek kimerülése folyamatos téma a globális politikai vitákban, a motorizált közlekedés környezeti hatásai már helyi szinten is sürgetővé kezdenek válni, így például a károsanyag- és a részecskekibocsátás problémaköre. A rövid autós utazások lényegesen több káros anyagot termelnek, mint a hosszabbak. Európában az autóval megtett utak 30%-a rövidebb, mint három kilométer és 50%-a rövidebb, mint hat kilométer. Ez óriási potenciált jelent a modális váltásra nézve.
Más szektorokkal való összehasonlításban a közlekedésben különösen ígéretes a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetősége: akár 13%-ot is megtakaríthatunk. A németországi Mainz városának példája is mutatja, hogy a kerékpározással van lehetőség a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. A British Cyclists’ Public Affairs Group kimutatta, hogy a kerékpáros forgalom csekély növekedése is igen gyorsan 6%-kal tudná csökkenteni a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátást Nagy-Britanniában. Egy – a Hollandii szinthez mérhető - növekedés (ahol az összes út 27%-át teszik meg kerékpáron) pedig 20%-os széndioxid-kibocsátás-csökkenéshez vezethetne.
Még ha elektromos autók vagy akár más alacsonyabb/zéró kibocsátású járművek kerülnének is piacra a jövőben, ezek sem tudnák enyhíteni a torlódásokat, a zajszennyezés problémáját, az útépítések elválasztó hatását, az erőforrások kizsákmányolását és a használt gépalkatrészekből eredő hulladékproblémát.

No comments:

Post a Comment