Saturday, February 20, 2016

Kerékpáros Székelyudvarhely_9 - Kerékpáros tanulmány



Végleges formát öltött az elmúlt hetek folyamán egyeztetett, módosított és kiegészített kerékpáros tanulmány(kerekpar.ro). A kezdeményezők (Jakab Áron Csaba, Sinka Arnod, Gidó Csaba) vitaanyaga jócskán módosult a civil szervezetek és a fórumokon részt vevő kerékpárosok véleményei alapján.

Összeszámolva, több mint húsz módosító és kiegészítő javaslattal tettük a tervet a kerékpározók szempontjából vállalhatóvá. Ilyen módon a tanulmány szakít a szokásos „Udvarhelyen nem lehet” gondolkodásmóddal, és konkrét javaslatokat tartalmaz az udvarhelyi forgalom legfontosabb szakaszainak kerékpározhatóvá tételére. Javaslatainkat a kerékpáros infrastruktúra kivitelezésében jártas szakcéggel egyeztettük.

Konkrét garanciát kértünk a kezdeményező tanácsosoktól a kerékpáros szervezetek további részvételére a kivitelezésben. A tervek nyomonkövetése és megfelelő kivitelezésének felügyelése érdekében kértük a közlekedésfejlesztési bizottságban való részvételünket. A javaslatunkat előterjesztették és feltehetően a következő tanácsülésen lesz megvitatva. Továbbá kértük, hogy ez a közösen összeállított kerékpáros infrastruktúraterv a most készülő Székelyudvarhelyi Mobilitási Tervel egyeztetődjön és annak szerves része legyen. Ez is megtárgyalásra fog kerülni a mobilitási tervet készítő szakcéggel hétfőn, febr.22-én.

Mi, - civil szervezetek képviselői: Szekler Teker, Feel Good, EKE Udvarhely és más, a tárgyalásokon részt vevő kerékpárosok – úgy gondoljuk, hogy Székelyudvarhelynek végre lett egy szakszerű és kivitelezhető közös terve a kerékpáros közlekedésre vonatkozóan. A hatalmon lévő párt tanácsosainak kezdeményezésére, a kerékpárosok képviselőinek a javaslataival módosítva és a mobilitási tervet készítő szakcégel egyeztetve született meg ez a kerékpáros tanulmány! Ezért hát úgy véljük, hogy többé nem lehet már kifogás az, hogy nem lehet, vagy nem tudunk kerékpárutakat építeni Székelyudvarhelyen. Már csak az maradt, hogy akarunk, vagy nem akarunk!

Tudjuk, egy kérdés még megválaszolatlan, éspedig az, hogy eddig mit csináltak, hol voltak előljáróink és miért csak egy terv készült el a négyedik év végére, a választási kampányra?! Ez a kérdés jogos, de ezt nem mi, civil szervezetek kell megválaszoljuk, és nem is akarunk vele foglalkozni. Minket az érdekel, hogy miután birtokában van a város egy ilyen közös tervnek, ki mit fog csinálni, engedni vagy megakadályozni!

Lépésenként ti is követhetitek: 1. A következő tanácsülésen terítékre kerül-e és pozitívan birálódik-e el a kerékpáros képviseletünk a közlekedésfejlesztésben való részvétel kapcsán. 2. Székelyudvarhely Mobilitási terve hogy halad előre és bele foglaltatnak-e kerékpáros elképzeléseink. 3. Hamarosan megkezdődik városunkban a forgalmi sávok újrafestése, kérdés, hogy figyelembe veszik-e előljáróink a reális kerékpáros szempontokat az újrafestésnél, vagy csak kampányolnak tovább. 4. Végül pedig junius 5-ig van még idő arra, hogy a szándékot tettek kövessék, sok mindent ki lehet addig még vitelezni a kerékpáros tanulmányból. Mi pedig üress nyilatkozatokra nem vagyunk kiváncsiak.

No comments:

Post a Comment