Friday, January 29, 2016

Kerékpáros Székelyudvarhely_2 - Integrált tervezés



Kerékpárosbarát tervezés
Az elmúlt két évtizedben a világon sok város kezdte népszerűsíteni a kerékpározást a városi közlekedés egyik fenntartható módjaként, ugyanakkor ezek közül mindössze néhánynak sikerült ténylegesen közlekedési rendszerük teljes jogú tagjává emelnie azt. Sajnos gyakori, hogy a megépült kerékpárutak és -sávok ellenére a kerékpározás marginális szerepkörben maradt, főként rekreációs céllal, miközben az infrastruktúra gyengén kihasznált vagy nem a céljának megfelelően hasznosított, pl. autók parkolnak rajta.

Minderre persze sok magyarázat létezik: van, ahol az éghajlati vagy éppen a kulturális tényezőket említik, máshol azt, hogy a város túlságosan dombos. Ezeknek a tényezőknek természetesen van valóságtartalmuk, de a fő probléma általában az adott projekt vagy program izoláltsága. A kerékpározás népszerűsítéséről kialakult általános kép ugyanis azt sugallja, hogy pl. egy jó helyen elhelyezett kerékpárút (pl. a folyóparton, ahol amúgy is egyszerű a kivitelezés) megoldja a problémákat és a kerékpározás tömeges elterjedéséhez vezet. Ez természetesen nem így van. A siker akkor várható, ha a kerékpározás egy integrált közlekedésfejlesztési koncepció teljes jogú elemeként fejlődhet.

Integrált közlekedéspolitika
Sikeres kerékpáros stratégiának az integrált közlekedéspolitikák keretében készülők bizonyultak, főként, amelyek egyéb politikák által – várostervezés, területhasználat, társadalmi-gazdasági intézkedések stb. - is megerősítésre kerültek, hiszen ezek szoros kölcsönhatásban állnak egymással.

Például hiába építünk kerékpárutat, ha közben nagysebességű szakaszokat hozunk létre a motorizált közlekedés számára. Ez utóbbi ugyanis lassítani fogja a kerékpáros közlekedést, késésekhez és több balesethez fog vezetni, ezáltal csökkenteni fogja a kerékpáros közlekedés arányát.

Az integrált közlekedéspolitika egyensúlyt teremt a különféle közlekedési módok között, összehangolja azok funkcióját a város közlekedési rendszerében és biztosítja ehhez a megfelelő feltételeket. Ennek eredményeként az utazásra fordított idő csökkeni fog, a város biztonságosabbá válik és az életminőség javulni fog az éppen kerékpárral és nem kerékpárral közlekedők számára egyaránt.
(Mobile 2020)

Városunknak, a Székelyudvarhelyen jelenleg folyamatban levő Mobilitási terv elkészítése adna lehetőséget egy integrált közlekedéspolitika megtervezésére!


No comments:

Post a Comment